MY CULTURE, YOUR CULTURE, OUR CULTURE

My culture, your culture, our culture

"Myculture-Yourculture-Ourculture" este un proiect în care sunt implicate școli din 6 țări: Turcia, Grecia, Croația, Portugalia, Italia și Romania.


Activitățile proiectului se adresează elevilor cunoscători de limba englezăși urmăresc dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleza, descoperirea culturii europene și dezvoltarea simțului de apartenență la spațiul european.

Proiectul susține dialogul intercultural, iar prin activitățile propuse continuă demersurile de inițiere a elevilor în ceea ce înseamnă cultura națională și europeană, prin acțiuni de dezvoltare personală și de lucru în echipe multiculturale.

Șansa elevilor de la Liceul "Regina Maria" de a participa an de an la proiecte școlare ample se concretizează în creșterea stimei de sine, în cultivarea entuziasmului de a se autodepăși permanent, în inițiativa pentru acțiuni cu și despre tineri.

Activitate de învățare - Croația

În perioada 10-14 decembrie 2018, 2 profesori și 4 elevi ai Liceului "Regina Maria" Dorohoi au participat la o mobilitate în cadrul Proiectului Erasmus+My Culture - Your Culture - Our Culture 2018-2020, Nr. de referință 2018-1-TR01-KA229-058185_4.


Întâlnirea a avut loc la EkonomskaSkolaPozega, în Pozega - Croația, unde s-au reunit echipele de proiect din cele 6 țări partenere: Turcia (țara coordonatoare), Italia, Portugalia, România și Grecia.

Activitățile desfășurate au urmărit descoperirea culturii europene și dezvoltarea simțului de apartenență la spațiul european.

Profesorii și elevii au fost întâmpinați de școala gazdă cu un program artistic tradițional urmat de prezentarea țării, orașului și a școlii din fiecare țară parteneră. S-a hotărât care va fi logo-ul ce va reprezenta proiectul, în urma unui concurs la care fiecare țară a participat cu câte un desen care să cuprindă elemente caracteristice fiecărei țări partenere. S-au desfășurat workshop-uri de limbă, cultură și civilizație croată la finalul cărora atât elevii, cât și profesorii au descoperit tainele acestei culturi. Am asistat la o lecție ținută în incinta Muzeului Orașului Pozega despre istoria muzeului.

În Vukovar (oraș distrus complet în războiul cu Iugoslavia din 1991-1995 și refăcut în totalitate în perioada imediat urmatoare) am vizitat Muzeul Vueedol în care au avut loc și ateliere de lucru pentru elevi. De asemenea, elevii au participat și la un atelier de lucru dedicat scrierii glagolitice, în timp ce profesorii au participat la un atelier de lucru referitor la rutinele de gândire și reflecție vizuală.

Mobilitatea a continuat cu descoperirea orașului Zagreb din punct de vedere istoric și cultural cu ajutorul unui ghid turistic urmând ca elevii, împărțiți în echipe internaționale, să participe la un atelier de lucru bazat pe recunoașterea unor obiective istorice și culturale importante de tipul Scavengerhunt.

Ultima zi de mobilitate s-a încheiat cu o vizita la postul local de radio RVA unde elevii și profesorii oaspeți au împărtășit impresii despre săptămâna precedentă, la Primăria orașului Pozega și cu un test pregătit de profesorul Jelena Kovacevic - coordonatorul Croației - pentru a verifica măsura în care elevii oaspeți au receptat informațiile despre cultura și patrimoniul țării gazdă.

În urma acestei mobilități elevii au descoperit lucruri noi despre patrimoniul cultural din Croația, au legat prietenii frumoase și au trăit o experiență de neuitat.

"Nu pot descrie mobilitatea din Croația decât la superlativ. Am trăit o experiență foarte frumoasă, am avut ocazia să întâlnesc oameni noi, culturi noi, mentalități noi, toate într-o singură săptămână. Mulțumesc proiectului Erasmus+!" (Flavius Gafincu clasa a XI -A)

Activitate de învățare - Grecia

În perioada 30 septembrie - 4 octombrie, 3 profesori și 6 elevi ai Liceului "Regina Maria" Dorohoi au participat la o mobilitate în cadrul Proiectului Erasmus+ My Culture - Your Culture - Our Culture 2018-2020, Nr. de referință 2018-1-TR01-KA229-058185_4.


Întâlnirea a avut loc la școala EPAL Alexandrias unde s-au reunit echipele de proiect din cele 6 țări partenere: Turcia (țara coordonatoare), Italia, Portugalia, România și Grecia.

Tema întâlnirii a fost teatrul. Fiecare școală a pregătit o reprezentație teatrală. Elevii români au pus în scenă un fragment din piesa lui Barbu Ștefănescu Delavrancea "Apus de soare". Celelalte țări partenere au avut de asemenea reprezentații deosebite, elevii greci încântându-ne cu un fragment din piesa "Antigona" în interiorul teatrului antic din Dion. În cadrul acestei interpretări fiecare țară a avut un elev care a participat activ în punerea în scenă a piesei.

Din nou, a fost subliniată valoarea educațională a proiectelor Erasmus+ care oferă posibilitatea elevilor de a-și deschide mintea spre multiculturalitate cunoscând stilul de viață, culturi și religii diferite.

"Pot spune că această experiență mi-a deschis noi orizonturi, m-a făcut să fiu mai sociabil, mai deschis, m-a făcut să învăț mai multe despre modul de viață al altor oameni și aș recomanda-o cu căldură tuturor." (Rotariu Tudor, clasa a XI a A).

"Contrar tuturor așteptărilor mele, experiența Erasmus mi-a oferit un nou cămin, dar și posibilitatea de a crea o nouă o familie, indiferent de bariera celor mai mult de 1000 de kilometri. În altă ordine de idei, activitățile au fost planificate corespunzător, având dozajul ideal de amuzament, presărat cu istoria atât de populară a Greciei, dar și de drumețiile alături de oamenii ce vreau să devină parte din sufletul meu. Mă declar iremediabil îndrăgostită de priveliștile pe care această țară a fost capabilă să mi le ofere, mâncarea delicioasă, dar și faimoasele povești ce îmbracă această țară într-o haină mitologică." (Căruntu Denisa, clasa a XI a A).

"Această experiență cu Erasmus a fost pentru mine un punct de cotitură în modul în care privesc lumea și oamenii, limbile vorbite de alți oameni și culturile lor. M-am bucurat enorm să întâlnesc oameni din atâtea țări și să ajung să îi cunosc, pe ei și țările din care ei vin, prin poveștile lor. Dacă aș avea cum, aș retrăi experiența asta de câteva sute de ori. Sau altele de genul acesta. Merită. 100%" (Pînzariu Onisim clasa a XII a B).

Activitate de învățare - Italia

În perioada 25-29 martie 2019, 4 elevi și 2 profesori de la Liceul "Regina Maria" au participat la cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului Erasmus Plus My culture-your culture-your culture, care a avut loc în orașul Partinico, Italia.


Proiectul are ca temă cunoașterea culturii și tradițiilor locale specifice țărilor implicate în proiect: Turcia, Grecia, Croația, Italia, Portugalia și România.

Pentru întâlnirea din Italia echipele participante au pregătit un dans tradițional, descriind costumul național specific fiecărei țări în parte. Am avut posibilitatea de a cunoaște istoria zonei prin vizitele făcute la Palermo, Monreale, Agrigento, Sciacca, Erice, Marsala, Terrasini, Balestrate și Partinico. Au fost 5 zile intense, în care am discutat și identificat diferențele și asemănările culturale dintre noi.

Andra Frunză: "Experiența din Partinico a fost uimitoare, am creat prietenii frumoase și am învățat multe lucruri despre cultura celorlalți participanți".

Robert Pintilie: "Am învățat din această experiență faptul că diferențele culturale și de limbă nu trebuie să constituie un obstacol în dezvoltarea unor prietenii adevărate".

Ovidiu Amarie: "Mobilitatea din Italia mi-a deschis ochii în ceea ce privește importanță învățării unei limbi străine. Am reușit să trec de bariera nesiguranței și să port conversații interesante cu participanții din celelalte țări."

Ruxandra Rusu: "Experiența Erasmus m-a învățat multe lucruri despre prietenie, toleranță și acceptare. De asemenea, am avut șansa de a descoperi frumusețile Italiei și mâncărurile tradiționale delicioase."

Această întâlnire a demonstrat încă o dată faptul că diferențele culturale și religioase pot fi o sursă importantă de îmbogățire culturală. 

Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started